Osmaniye’da faaliyet gösteren Asil Hukuk ve Danışmanlık Osmaniye marka avukatı kadrosu marka başvuru ve tescili ve marka iptal, hükümsüzlük ve tazminat davaları ile ilgili olarak avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Avukatlarımız fikri ve sınai mülkiyet davaları konusunda edindikleri deneyim ve bilgiler çerçevesinde, müvekkillerimize en etkili sonucu sağlamak için gayret göstermektedirler. Sınai mülkiyet hakları 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Sınai mülkiyet hakları; marka, patent, tasarım, faydalı model ve coğrafi işaretler gibi buluşların, yeniliklerin, yeni tasarımların ve özgün çalışmaların ilk uygulayıcıları adına kayıt edilmesini ve böylece bu kişilerin ürünü üretme ve satma hakkına belirli bir süre sahip olmalarını sağlayan haklardır.
Osmaniye marka avukatı ekibimiz marka hukuku ve marka davaları konusunda edindikleri deneyim ve bilgiler çerçevesinde; marka başvurusu ve tescili, marka başvurusuna itiraz, marka devri, markada isim ve adres değişikliği, marka ihlali işlemlerinin takip edilmesi, marka rehini, marka lisansı ve haczi, ihtiyati tedbir, baskın ve el koyma işlemleri, Türk Patent ve Marka Kurumu ve Avrupa Patent Ofisi nezdinde marka, patent, endüstriyel tasarım, coğrafi işaretler, entegre devre topografyaları, telif, ticari sır, bilgisayar yazılımları, araştırma ve iş geliştirme faaliyetlerine ait fikir ve süreçler ve diğer fikri veya sınai mülkiyete tabi olabilen değerlerin tescili işlemlerinde hukuki destek vermektedirler.
Marka Nedir?
Bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlaması ve marka sahibine sağlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her türlü işarettir.
Marka Tescili Neden Önemlidir?
Markaların tescili zorunlu olmamakla birlikte, marka tescili; marka üzerindeki hakları ispatlayan ve marka ihlalini engelleyen en önemli araçtır. İleride olası marka ihlallerinde marka hakkının ileri sürülmesi, tecavüzün önlenmesi ve giderilmesi, tazminat talep edilmesi gibi pek çok hususta marka tescili büyük önem arz etmektedir. Öte yandan tescilsiz markalar için ise sadece haksız rekabete ilişkin dar bir korumadan yararlanma mümkün olabilecektir.
Tescilli marka, sahibine tescilsiz markaya göre çok daha geniş bir koruma sağladığından faaliyette bulunulan bütün ülkelerde marka tescili önemle tavsiye edilmektedir.
Hangi Markalar Tescil Edilebilir?
Ayırt edici olması koşuluyla her türlü işaretin marka olarak tescil edilmesi mümkündür. Açık ve net bir şekilde olarak sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dahil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür işaret marka olarak tescil edilebilir. Ayırt edici nitelik, bir sözcük ya da işaretin herhangi bir sebeple diğerlerinden farklı olmasını sağlayan özellikleri ve ögeleri ifade eder.
10 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Sınai Mülkiyet Kanunu ile markanın tescile uygun ve sicilde gösterilebilir bir halde olması halinde seslerin dahi tescilinin önü açılmıştır. Ayrıca yeni Kanun’da renk kombinasyonlarının yanında renklerin de tek başına tescil edilebilirliği kabul edilmiştir.
Kimler Marka Tescil İşlemine Başvurabilir?
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları
- Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler
- Paris Sözleşmesi veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler
- Karşılıklılık ilkesi uyarınca, Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere sınai mülkiyet hakkı koruması sağlayan devletlerin uyruğundaki kişiler
Türkiye’de marka başvurusunda bulunma hakkına sahiptir.
Marka Tescil İşlemleri
Başvuruda bulunabilmek için, başvuru sahibinin tacir olması veya ticari işletmesinin bulunması gerekmemektedir. Gerçek kişiler de kendi adlarına marka tescil başvurusunda bulunabilmektedirler. Birden çok marka için tek bir marka başvurusu yapılamamaktadır. Her marka için ayrı bir tescil başvurusu yapılması gerekmektedir.
Başvuru sahibi veya sahiplerinin kimlik ve iletişim bilgileri, başvuru vekil aracılığıyla yapılıyorsa vekilin kimlik ve iletişim bilgileri, rüçhan hakkından yararlanmak isteniyorsa yetkili makamlardan alınan rüçhan hakkını gösterir belgenin aslı ve bu belgenin yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi, kanunda belirtilen şartları taşıyan marka örneği, latin alfabesi dışında harf veya harfler kullanılmış ise bunların Latin alfabesindeki karşılığı, marka başvurusuna konu malların veya hizmetlerin sınıf numaraları ve bu numaralara uygun olarak düzenlenmiş listesi, başvuru ücretinin, başvuru kapsamında birden fazla mal veya hizmet sınıfı varsa bu ilave sınıfların ücretinin ve varsa rüçhan hakkı talebine ilişkin ücretin ödendiğini gösterir bilgi, varsa muvafakatnameye ilişkin bilgileri marka başvurusunda bulunmalıdır. Marka tescili, yapılan başvuru üzerine, TPMK tarafından yürütülen idari sürecin sonunda gerçekleşmektedir.
Bu süreç;
- Tescil Başvurusu
- Başvurunun TPMK Tarafından Şekli İncelemeye Tabi Tutulması
- Başvurunun Yayınlanması
- Başvuruya İtirazların Yapılması, İtirazların İncelenmesi
- Tescil Belgelerinin Verilmesi / Tescil Başvurusunun Reddedilmesi
Şeklinde ilerlemekte ve yaklaşık olarak 6-12 ay kadar sürmektedir. Başvurusu eksiksiz yapılmış veya daha sonradan eksikleri giderilmiş ve süresi içerisinde hakkına itiraz yapılmamış veya yapılan itiraz kesin olarak reddedilmiş bir başvuru, tescil edilerek sicile kaydedilir. Başvuru sahibine de “Marka Tescil Belgesi” verilir.
Tescilin sağladığı koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren 10 senedir. Bu süre, her 10 senenin bitimine 6 ay kalmasından itibaren uzatma başvurusu yapılarak, 10’ar yıllık dönemler halinde ve sınırsız olarak yenilenebilmektedir. Bu 6 aylık sürenin kaçırılması halinde de 10 senelik koruma süresini takiben 6 ay içinde gecikmeli uzatma başvurusu ceza bedeli ödenerek marka tescilinin korumasının uzatılması sağlanabilecektir.
Marka tescil başvurusunda bulunabilmek için markanın kullanımda olması şart değildir. Ancak tescilden sonraki herhangi bir 5 senelik dönemde marka kullanılmazsa markanın iptaline karar verilecektir.
Özel Korunan Markalar
I.Tanınmış markalar
Tanınmış markaların, ulusal veya uluslararası düzenlemelerde yapılmış pek çok tanımı mevcuttur. Zira, tanınmışlık her somut olayda farklılık gösteren, önceden belirlenmiş kriterlere uymayan ve zamanla değişen bir olgudur.
Genel olarak tanınmış markalar “bir kişiye veya girişime sıkı bir biçimde bağlılık, güvence, kalite, reklam gücü, yaygın bir dağıtım ağına bağlı, müşteri ve diğer sübjektif ilgi ve ilişkiler ayrımı yapılmadan coğrafi sınır, kültür ve yaş farkı gözetilmeksizin aynı çevredekilerce refleks halinde beliren bir çağrışım” şeklinde tanımlanabilir.
II.WIPO Koruması
WIPO aracılığıyla TÜRKPATENT’ye gönderilmiş olan, garanti ve kontrol işlevi gören işaretler veya resmi kurum ve organizasyonlara ait işaretler bu kapsamdadır. Örneğin OECD, IMF, WTO ibareleri bu kapsamda korunmaktadır.
III.Türk Koruması
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hükümranlığı ile ilgili işaretler, devlet tarafından resmi kontrol ve garanti işareti olarak kabul edilmiş işaret ve adlandırmalar; devlete, mahalli idarelere ve diğer kamu tüzel kişilerine ait iktisadi nitelik arz etmeyen işaret ve adlandırmalar; ticaret ve hizmet markası olarak tescil edilemeyecek nitelikteki kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait işaret ve adlandırmalar; Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına çalışır durumda bulunan derneklere ait işaret ve adlandırmalar; kamu yararı açısından korunması gereken diğer işaretler (siyasi parti amblemleri gibi) bu kapsamda korunmaktadır.
Osmaniye Marka Avukatı Ekibimizin Hizmetleri
- Marka başvurusu ve tescili
- Marka başvurusuna itiraz
- Marka yenileme ve devir işlemleri
- Marka adres ve ünvan değişikliği
- Marka hakları ihlalinin takip edilmesi
- Marka rehini, lisansı ve haczi
- Marka hakları tecavüzünde ihtiyati tedbir, baskın ve el koyma işlemleri
Osmaniye Marka Avukatı Ekibimize Ulaşın
Osmaniye‘da çalışmalarına devam eden Asil Hukuk ve Danışmanlık‘na ve Osmaniye marka avukatı için avukat kadromuza İletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Bir Yorum Yazın