Osmaniye’da faaliyet gösteren Asil Hukuk ve Danışmanlık Osmaniye patent avukatı kadrosu patent başvuru ve tescili ve patent iptal, hükümsüzlük ve tazminat davaları ile ilgili olarak avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Avukatlarımız fikri ve sınai mülkiyet davaları konusunda edindikleri deneyim ve bilgiler çerçevesinde, müvekkillerimize en etkili sonucu sağlamak için gayret göstermektedirler. Sınai mülkiyet hakları 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Sınai mülkiyet hakları; marka, patent, tasarım, faydalı model ve coğrafi işaretler gibi buluşların, yeniliklerin, yeni tasarımların ve özgün çalışmaların ilk uygulayıcıları adına kayıt edilmesini ve böylece bu kişilerin ürünü üretme ve satma hakkına belirli bir süre sahip olmalarını sağlayan haklardır.
Osmaniye patent avukatı ekibimiz patent hukuku ve patent davaları konusunda edindikleri deneyim ve bilgiler çerçevesinde; patent başvurusu ve tescili, patent başvurusuna itiraz, patent devri, patentte isim ve adres değişikliği, patent ihlali işlemlerinin takip edilmesi, patent rehini, patent lisansı ve haczi, ihtiyati tedbir, baskın ve el koyma işlemleri, Türk Patent ve Marka Kurumu ve Avrupa Patent Ofisi nezdinde marka, patent, endüstriyel tasarım, coğrafi işaretler, entegre devre topografyaları, telif, ticari sır, bilgisayar yazılımları, araştırma ve iş geliştirme faaliyetlerine ait fikir ve süreçler ve diğer fikri veya sınai mülkiyete tabi olabilen değerlerin tescili işlemlerinde hukuki destek vermektedirler.
Patent Nedir?
Patent, buluş sahibinin buluş konusu ürünü belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etme hakkıdır. Bu hakkı gösteren belgeye de patent denir. Geleneksel terminoloji ile sınai mülkiyet haklarının içinde önemli bir yer tutan “patent hakkı”, özellikle teknoloji transferinin aracı olması bakımından gelişmekte olan ülkeleri daha çok ilgilendiren maddi olmayan bir mala ilişkin haktır.
Makineler, araçlar, aygıtlar, kimyasal bileşikler ve işlemleri ile her türlü üretim yöntemleri, patent korumasının kapsamındadır.
Kimler Patent Sahibi Olabilir?
Tüm gerçek ve tüzel kişiler patent başvurusuna ilişkin evrakları sağladıklarında ve patent tescil kriterlerine uygun bir buluş yaptıklarında patent başvurusu yaparak buluşlarını tescil ettirebilirler. Ancak buluş sahibi mutlaka bir gerçek kişi olmalıdır.
Neden Patent Başvurusu Yapmalıyım?
Buluşlar noter kanalı ile veya noter evrakları ile korunmamakta olup bu şekilde hak iddia edilmesi mümkün değildir. Bir buluşun korunabilmesi için mutlaka patent alınması gerekmektedir. Çünkü sadece patent başvurusu ile buluşun yeni olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Patent başvuru sürecinde buluşun yenilik, buluş basamağı ve sanayie uygulanır olup olmadığı resmi otoriteler tarafından araştırılarak incelenmektedir. Sonunda ise sadece yeni ve buluş özelliği taşıyan ve sanayiye uygulanabilir olan teknik geliştirmelere patent verilmektedir. Bu sebeple yeni bir buluşunuz varsa ve korunmasını istiyorsanız mutlaka patent başvurusu yapmalısınız.
Patent Türleri
Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) kapsamındaki Patent
“Bir buluşun, birden çok ülkede korunması istendiği takdirde, bunu kolaylaştırmak ve ekonomik hale getirmek amacıyla üye ülkelerin yapmış olduğu bir antlaşmadır. Bu anlaşma kapsamında yapılan patent başvurusunun başvuru tarihi, ileriki adımların atılması sonucunda üye 144 ülkeye için geçerli olabilecektir. Başvuru sahibi ilk başvuru tarihinden (varsa rüçhan tarihinden) itibaren 30 ay içinde üye ülkelerin her birine başvuruda bulunma hakkı elde etmiş olacaktır.
Böylece başvuru sahibi her ülkede ayrı ayrı araştırma raporu hazırlatmak ve hatta isterse inceleme raporu da hazırlatmak zorunda kalmayacağı için ekonomik olarak büyük bir tasarruf sağlayacaktır.”
Avrupa Patenti (EPO)
Avrupa Patenti Sözleşmesi uyarınca tek bir patent başvurusu yapılması suretiyle Avrupa Patent Sözleşmesine üye olan tüm ülkelerde patent alımı mümkün olmaktadır.
Avrupa Patent başvurusu Avrupa Patent Ofisi (EPO) kurumuna yapılmaktadır. Başvurunun kabul edilmesi ve patent belgesinin verilmesi durumunda, Avrupa patenti üye olan ülkeler arasından istenen ülkede ulusal patente dönüştürülebilir. Bu sayede patent, söz konusu ülkenin yasaları kapsamında da koruma altına alınabilmektedir.
Ulusal Patent
Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde yapılan başvuru üzerine ulusal düzeyde koruma sağlayan patent türüdür.
Patent Tescil İşlemleri
Patent başvurusu koruma istenilen ülkenin resmi otoritesine yapılmaktadır. Türkiye için resmi otorite Türk Patent ve Marka Kurumu’dur.
Patent başvurusu yapılabilmesi için buluşu anlatan tarifname ve istemlerin hazırlanarak Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılması gerekir. Patent başvurusunun tescillenebilmesi için “tarifnamenin” buluşu en iyi şekilde anlatması ve buluşun koruma kapsamını belirleyen istemlerin de buluşun yenilikçi kısmını ön plana çıkaracak şekilde profesyonelce ayarlanması gerekmektedir.
Tarifname yani başvuru kapsamı sonradan düzeltilemez. Başvuruya yazılmayan (unutulan veya atlanan veya o sırada önemsiz gibi görünen) bir özelliğin hatta 1 kelimenin bile sonradan başvuruya eklenmesi mümkün değildir. Gerekli şartlar ve süreler yerine getirilmez ise unutulan özellikler bakımından yeni bir başvuru yapılsa bile bu başvurunun korunabilmesi mümkün olmayacaktır. Bu sebeple ilk başvuru esnasında tarifname kapsamının çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir.
Patent Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- Başvuru dilekçesi
- Buluş konusunu açıklayan tarifname
- Korunması istenilen buluşun yeni olduğu iddia edilen teknik özellikleri kapsayan istem veya istemler
- Tarifnamede, istem veya istemlerde atıf yapılan teknik resimler
- Özet
- Başvuru ücretinin ödendiğini gösterir belge
Patent Kullanım Zorunluluğu Nedir?
Patent sahibi buluşunu, patentin verildiğinin Resmi Patent Bülteni’nde ilan edildiği tarihten itibaren 3 yıl içinde kullanmak zorundadır (6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu m.130). Kullanımın değerlendirilmesinde pazar şartları göz önünde bulundurulur. Objektif nitelik taşıyan ruhsatlandırma, standartlara uygunluk, değişik alanlarda yeni uygulamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmaması gibi teknik, ekonomik veya hukuki sebepler patentin kullanılamamasının haklı sebepleri olarak kabul edilir. Patent konusu buluşun kullanılmasını engelleyecek nitelikte kabul edilen bu sebepler, patent sahibinin kontrolü ve iradesi dışındaki sebeplerdir.
Patentin kullanılamamasının haklı sebeplerine ilişkin bilgi ve belgeler, patent sahibi tarafından patentin verildiğine ilişkin ilanın ilgili bültende yayımlandığı tarihten itibaren üç yıl içinde Kurum’a verilir ve Patent Siciline kaydedilir. Buluşun kullanıldığını kanıtlayacak resmi nitelikli kullanım belgesi, patentin kullanıldığı hakkındaki beyanı kapsamalı ve ticaret veya sanayi odaları, konu ile ilgili diğer meslek kuruluşları veya ilgili başka kurumlarca onaylanmalıdır. İthalat halinde, ithalat belgesi kullanım belgesi yerine geçer. Kullanım belgesinde; patentin tarihi, numarası, buluş başlığı, kullanımın başladığı tarih, beyanda bulunanın adı, adresi, imzası ve tanzim tarihi bulunmalıdır. Kullanım belgesi ve ithalat belgesinin Patent Siciline kayıt edilebilmesi için ücret listesinde belirtilen ücret ödenmelidir.
Osmaniye Patent Avukatı Ekibimizin Hizmetleri
- Patent başvurusu ve tescili
- Patent başvurusuna itiraz
- Patent yenileme ve devir işlemleri
- Patent adres ve ünvan değişikliği
- Patent hakları ihlalinin takip edilmesi
- Patent rehini, lisansı ve haczi
- Patent hakları tecavüzünde ihtiyati tedbir, baskın ve el koyma işlemleri
Osmaniye Patent Avukatı Ekibimize Ulaşın
Osmaniye‘da çalışmalarına devam eden Asil Hukuk ve Danışmanlık‘na ve Osmaniye patent avukatı için avukat kadromuza İletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Bir Yorum Yazın